blad

Strona GlownaArtykulyLowiskaGaleriaFilmikiTeamCiekawostki

 

Każdy karpiarz prędzej czy później sam robi mixy i kulki proteinowe ,przepisów jest pełno ale tworząc dobry mix trzeba mieć wiedzę

O wartościach zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów w ziarnach mączkach dlatego poniżej znajdziecie podstawowe dane

 

 

Wartości odżywcze ziaren

 

Rodzaj ziarna

Białko

%

Węglowodany

%

Tłuszcz

%

 Rzepak

20

19

46

Proso

17

65

5

Konopie siewne

22

17

30

Siemię lniane

20

19

35

Mak

20

25

43

Murzynek

18

15

40

Len

18

28

42

Kanar

14

55

5

Proso senegalskie

15

60

5

Owsik

11

56

6

Pszenica

11

68

2

Kukurydza

10

75

5

Groch

24

60

1,5

Fasola

23

56

2

Bób

26

58

1,5

Łubin

40

34

6

Soja

34

32

19

Orzech tygrysi

5

24

22

Orzech arachidowy

26

19

46

Migdały

20

4

55

Orzechy nerkowca

17

30

42

Orzech włoski

15

12

62

Pestki dyni

24

18

45

Sezam

23

10

60

Słonecznik

24

25

44

 


Wartości odżywcze komponentów

Komponent

Białko

%

Węglowodany

%

Tłuszcz

%

Mąka sojowa pełnotłusta

43

20

23

Mąka sojowa odtłuczona

45

38

1,5

Mąka kukurydziana

8

75

2

Mąka pszenna tortowa

9

75

1

Kasza manna

9

77

1,5

Mąka ryżowa

6

80

1,5

Mąka ziemniaczana

7

83

0,5

Semolina

12,5

72

1

Zarodnik kukurydziany

14

65

12

Mleko w proszku pełnotłuste

27

39

24

Mleko w proszku odtłuszczone

36

51

1

Słodka serwatka

11

70

1,5

Kazeina

82

-

2

Kazeinian sodu/wapnia

90

-

1,5

Albumina

83

-

-

Jajka w proszku

48

3

42

Izolat białka sojowego

90

-

2,5

Makuchy

37

20

10

Drożdże piwne

42

-

2

Mączka arachidowa

25

12

46

Mączka rybna łososiowa

65

-

12

Mączka rybna śledziowa

35

-

6

Mączka rybna Special - ekstrudowana

60

-

13

Mączka krewetkowa

50

-

9

Gluten pszenny

80

-

2

Gluten kukurydziany

60

-

2