Każdy karpiarz prędzej czy później sam robi mixy i kulki proteinowe ,przepisów jest pełno ale tworząc dobry mix trzeba mieć wiedzę
O wartościach zawartości tłuszczów, białek i węglowodanów w ziarnach mączkach dlatego poniżej znajdziecie podstawowe dane
Wartości odżywcze ziaren
Rodzaj ziarna |
Białko % |
Węglowodany % |
Tłuszcz % |
Rzepak |
20 |
19 |
46 |
Proso |
17 |
65 |
5 |
Konopie siewne |
22 |
17 |
30 |
Siemię lniane |
20 |
19 |
35 |
Mak |
20 |
25 |
43 |
Murzynek |
18 |
15 |
40 |
Len |
18 |
28 |
42 |
Kanar |
14 |
55 |
5 |
Proso senegalskie |
15 |
60 |
5 |
Owsik |
11 |
56 |
6 |
Pszenica |
11 |
68 |
2 |
Kukurydza |
10 |
75 |
5 |
Groch |
24 |
60 |
1,5 |
Fasola |
23 |
56 |
2 |
Bób |
26 |
58 |
1,5 |
Łubin |
40 |
34 |
6 |
Soja |
34 |
32 |
19 |
Orzech tygrysi |
5 |
24 |
22 |
Orzech arachidowy |
26 |
19 |
46 |
Migdały |
20 |
4 |
55 |
Orzechy nerkowca |
17 |
30 |
42 |
Orzech włoski |
15 |
12 |
62 |
Pestki dyni |
24 |
18 |
45 |
Sezam |
23 |
10 |
60 |
Słonecznik |
24 |
25 |
44 |
Wartości odżywcze komponentów
Komponent |
Białko % |
Węglowodany % |
Tłuszcz % |
Mąka sojowa pełnotłusta |
43 |
20 |
23 |
Mąka sojowa odtłuczona |
45 |
38 |
1,5 |
Mąka kukurydziana |
8 |
75 |
2 |
Mąka pszenna tortowa |
9 |
75 |
1 |
Kasza manna |
9 |
77 |
1,5 |
Mąka ryżowa |
6 |
80 |
1,5 |
Mąka ziemniaczana |
7 |
83 |
0,5 |
Semolina |
12,5 |
72 |
1 |
Zarodnik kukurydziany |
14 |
65 |
12 |
Mleko w proszku pełnotłuste |
27 |
39 |
24 |
Mleko w proszku odtłuszczone |
36 |
51 |
1 |
Słodka serwatka |
11 |
70 |
1,5 |
Kazeina |
82 |
- |
2 |
Kazeinian sodu/wapnia |
90 |
- |
1,5 |
Albumina |
83 |
- |
- |
Jajka w proszku |
48 |
3 |
42 |
Izolat białka sojowego |
90 |
- |
2,5 |
Makuchy |
37 |
20 |
10 |
Drożdże piwne |
42 |
- |
2 |
Mączka arachidowa |
25 |
12 |
46 |
Mączka rybna łososiowa |
65 |
- |
12 |
Mączka rybna śledziowa |
35 |
- |
6 |
Mączka rybna Special - ekstrudowana |
60 |
- |
13 |
Mączka krewetkowa |
50 |
- |
9 |
Gluten pszenny |
80 |
- |
2 |
Gluten kukurydziany |
60 |
- |
2 |