Jak wykonać dobre ciasto
Receptury budowane od podstaw to największe wyzywanie dla
karpiarza, wymagają sporej wiedzy o kuchni karpiowej. Ale tak przygotowana
przynęta daje największą satysfakcję z złowionej ryby. Poszerza wiedzę i
dostarcza dobrej zabawy podczas eksperymentowania z nowymi składnikami.
Każda mieszanka składa się z trzech części,
Podstawa, to ta część miksu w której osadza się składniki determinujące
typ miksu np. nasiona, Hot Blend, Bird Food, itp. Dobra podstawa to
minimum 50%, ale najlepiej 60% wagi mieszanki - powinna składać się z 15 % mąki
sojowej pełnotłustej, 20 % mąki kukurydzianej, 5 % mąki sojowej odtłuszczonej,
10 % do 20% ulubiony rodzaj mieszanki z makuchów, następnie można dodać
wszystkie inne składniki.
Dodatki określające, rodzaj kulek, nasiona, mączki rybne, Total Blend,
białka mleczne itd. 30- 40 %
Dodatki smakowe, ekstrakty, atraktory itd. od 5 do 10 %
Jak wykonać dobre ciasto?
1. Proporcja między mieszanką, a składnikami płynnymi to zawsze około
1kg do 0,6 litra (około 12 średnich lub 10 dużych jaj, mogą wystąpić odstępstwa
od proporcji do 10%, w zależności od składu miksu).
2. Atraktory, konserwant czy inne płynne dodatki zawsze dodajemy do
płynu (jajek lub albuminy z wodą), rozprowadzą się lepiej w mieszance, należy
pamiętać o proporcji z punktu pierwszego.
3. Miks należy stopniowo wsypywać do jajek - na początek 25%, wymieszać
w pulpę, dodać następnie 60% wyrobić i wsypać resztę. W pogotowiu dobrze mieć
zawsze trochę suchego miksu, aby uratować zbyt miękkie ciasto.
4. Dobre ciasto to takie, które klei się do siebie, a nie do rąk, i nie
rozpada przy rolowaniu i nie ma pamięci kształtu tzn. nie ciągnie się i
zachowuje się podobnie do plasteliny, zrolowane kulki nie odkształcają się.
6. Gdy ciasto zbyt klei się do rąk po dodaniu wszystkich składników,
można dodać trochę oleju rybnego lub konopnego - 20 ml na 1 kg.
UWAGA!
Do wszystkich receptur można dodać konserwant w ilości 7 % na 1 kg masy ciasta,
należy pamiętać o zmniejszeniu ilości jajek aby płyny stanowiły 60% masy.
Dotyczy to także, większych ilości innych płynnych atraktorów takich jak; Hi -
Attract, CSL itp.
Wszystkie receptury opracowane są dla 1 kg mieszanki.
Po gotowaniu i suszeniu następują ubytki aromatów w zewnętrznych warstwach
kulek. Można je doaromatyzować polewając boosterem tuż przed zanęceniem, lepiej
jednak zrobić to kilka godzin wcześniej, atraktor zostanie dobrze wchłonięty
przez przynętę.
Skróty
IF - Impact Flavour
EF - Euro Flavour
TEF - Top Edition Flavour
Hi-A - Hi Attract
RECEPTURY KOMPLETNE 1 kg ciasta (nie wymagają dodatku jajek)
RECEPTURA 1
Składniki proszkowe w gramach
140 Mąka sojowa pełnotłusta
150 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
70 Mieszanka rybna
50 WPC 60
50 Mieszanka makuchów
60 Total Soft Blend
30 Total Hot Blend
30 Albumina jaja
30 Ekstrakt z zielonego małża
15 Ekstrakt z drożdży proszkowy
10 Sól
10 Betaina
Składniki płynne w mililitrach
30 Proteinowy ekstrakt z ryb
50 Liquid Food Liver
15 Monstrualna Muszla
20 Olej pstrągowo-halibutowy
70 Konserwant
145 Woda
5 Pro sweet
RECEPTURA 2
Składniki proszkowe w gramach
140 Mąka sojowa pełnotłusta
150 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
40 Belachan w proszku
50 WPC 60
40 Total Red Blend
60 Total Soft Blend
40 Total Hot Blend
30 Albumina jajeczna
10 Proszek z kałamarnicy
50 Ekstrakt z wątroby kałamarnicy
20 Ekstrakt z drożdży proszkowy
10 Betaina Complex
Składniki płynne w mililitrach
40 Proteinowy ekstrakt z ryb
50 CSL (lub melasa)
10 TE Fermentowana Krewetka
5 IF Monster Krab
20 Olej rybnny
70 Konserwant
145 Woda
5 Pro sweet
RECEPTURA 3
Składniki proszkowe w gramach
130 Mąka sojowa pełnotłusta
140 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
45 Belachan w proszku
120 Mieszanka rybna
50 WPC 60
70 Mieszanka konopi
45 Total Hot Blend
30 Albumina jaja
20 Ekstrakt z drożdży proszkowy
Składniki płynne w mililitrach
30 Proteinowy ekstrakt z ryb
50 CSL (lub melasa)
8 IF Truskawka
7 IF Ryba Koncentrat
10 Olej rybnny
70 Konserwant
150 Woda
5 Słodzik
RECEPTURA 4
Składniki proszkowe w gramach
140 Mąka sojowa pełnotłusta
170 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
50 Proszek mleczny
50 WPC 60
50 Mieszanka kukurydziana
40 Total Red Blend
100 Total Yellow Blend
20 Albumina jaja
10 BBS Fruit
10 Betaina Complex
Składniki płynne w mililitrach
70 CSL
12 IF Bananowy Krem
8 IF Mega Korzenny
70 Konserwant
150 Woda
10 Pro Sweet
10 Słodzik
RECEPTURA 5
Składniki proszkowe w gramach
140 Mąka sojowa pełnotłusta
160 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
180 Mieszanka rybna
40 WPC 60
30 Mieszanka konopna
30 Mieszanka makuchów
30 Albumina jaja
20 Ekstrakt z drożdży proszkowy
10 Sól
Składniki płynne w mililitrach
30 Proteinowy ekstrakt z ryb
50 Liquid Food Liver
15 IF Ryba koncentrat
20 Olej rybny
70 Konserwant
145 Woda
RECEPTURA 6
Składniki proszkowe w gramach
140 Mąka sojowa pełnotłusta
160 Mąka kukurydziana
30 Mąka sojowa odłuszczona
40 Serwatka w proszku
50 WPC 60
100 Total Red Blend
50 Total Hot Blend
20 Albumina jajeczna
50 Proszek wątrobowy
20 Ekstrat z drożdży proszkowy
10 Betaina Complex
Składniki płynne w mililitrach
30 Proteinowy ekstrakt z ryb
100 Liquid Food Liver
20 TE Ultra Wątroba
70 Konserwant
110 Woda
RECEPTURY NIE KOMPLETNE na 1kg należy dodać 10 - 12 jaj + płynne dodatki
ilość podane w gramach
RECEPTURA 1
200 Mąka sojowa pełnotłusta
270 Mąka kukurydziana
50 Mąka sojowa odtłuszczona
420 Mieszanka rybna
50 Belachan Powder
10 Ekstrat z drożdży proszkowy
20 Rozpuszczalne rybne proteiny
20 Ekstrat z drożdży proszkowy
10 Sól
RECEPTURA 2
200 Mąka sojowa pełnotłusta
230 Mąka kukurydziana
40 Mąka sojowa odtłuszczona
50 Koncentrat białek serwatkowych
280 Mieszanka konopi
100 Total Red Blend
60 Total Hot Blend
10 Ekstrat z drożdży proszkowy
30 Albumina jajeczna
RECEPTURA 3
200 Mąka sojowa pełnotłusta
260 Mąka kukurydziana
40 Mąka sojowa odłuszczona
100 Mieszanka konopi
50 WPC 60
30 Proszek serwatkowy
100 Total Red Blend
100 Total Yellow Blend
50 Total Soft Blend
40 Total Hot Blend
30 Albumina jajeczna
RECEPTURA 4
220 Mąka sojowa pełnotłusta
240 Mąka kukurydziana
40 Mąka sojowa odłuszczona
200 Mieszanka kukurydziana
200 Total Yellow Blend
50 WPC 60
50 Proszek serwatkowy
RECEPTURA 5
200 Mąka sojowa pełnotłusta
250 Mąka kukurydziana
40 Mąka sojowa odłuszczona
60 Mieszanka rybna
50 WPC 60
100 Total Red Blend
100 Total Yellow Blend
50 Total Soft Blend
60 Belachan w proszku
20 Proszek z kałamarnicy
20 Proszek z fermentowanej krewetki
20 Rozpuszczalne rybne proteiny
30 Albumina jajeczna
RECEPTURA 6
220 Mąka sojowa pełnotłusta
240 Mąka kukurydziana
50 Mąka sojowa odłuszczona
100 Mieszanka rybna
60 WPC
200 Mieszanka makuchów
10 Rozpuszczalne rybne proteiny
20 Proszek z kałamarnicy
60 Ekstrakt z wątroby kałamarnicy
20 Ekstrakt z drożdży w proszku
20 Albumina jajeczna
RECEPTURA 7
220 Mąka sojowa pełnotłusta
220 Mąka kukurydziana
50 Mąka sojowa odtłuszczona
100 Mieszanka makuchów
50 WPC
40 Proszek serwatkowy
200 Total Red Blend
10 Rozpuszczalne rybne proteiny
50 Proszek wątrobowy
30 Ekstrakt z drożdży w proszku
30 Albumina jajeczna
Uwaga: koniecznie dodaj Liquid Food Liver min 100 mln/1kg
RECEPTURA 8
200 Mąka sojowa pełnotłusta
250 Mąka kukurydziana
40 Mąka sojowa odłuszczona
50 WPC
70 Mieszanka konopna
100 Total Hot Blend
200 Total Soft Blend
40 Ekstrakt z zielonego małża
20 Rozpuszczalne rybne proteiny
30 Albumina jajeczna
Kremowy banan - oryginalna receptura |
Jedna z najbardziej efektywnych receptur kulek proteinowych, jakie kiedykolwiek wymyślono. Dzięki niej złapano setki ogromnych karpi w całej Europie.
|
Skorupiaki do kwadratu |
Nie wszystkie receptury kulek proteinowych posiadają aż taką pozycję! Przy użyciu tych kulek złapano więcej skandynawskich karpi niż na jakiejkolwiek innej zanęcie! Wykonane z najlepszych i naturalnych składników, z doskonałymi atraktorami, zaintrygują każdą, nawet największą rybę i to bez znaczenia od pory roku. Nie oprą się jej karpie, liny czy brzany.
|
Kiwi - zimowo-wiosenny zabójca |
Kulki przyrządzone według tej receptury to prawdziwie zimnowodna zabójcza broń - złapano na nie setki okazów w okresie zimowo-wiosennym.
|