Przepis na skuteczne kulki pop up
Dobra kulka pop up to taka która oprócz mixu pop up i aromatu zawiera 30 do 40 % treści wysoko białkowej.
Taka kulka nie jest zwykłym pachnącym pływakiem jakie kupujemy na rynku wierząc że są wypasione pod każdym względem
Każdy powinien zdawać sobie sprawę że masowa produkcja jest ukierunkowana na największy zysk kosztem jakości treści kulki.
Wiadomo że złych produktów nikt nie sprzeda wiec jakieś standardy produkcji są zachowane co widać po cenie produktu im wyższa cena
Tym większa szansa na dobry produkt . Kulki z 30 - 40 % zawartością treści białkowej można zaliczyć do kulek o wyporności neutralnej
To znaczy : że kulka pływa ale dużego haczyka nie da rady unieść z dna w przeciwięstwie do kupnych pop up kulka po dłuższym czasie moczenia
W wodzie dalej jest atrakcyjna dla ryb bo zawiera treść wysoko białkowa która po mału się rozpuszcza w wodzie i kusi ryby.
Przechodząc do przepisu zaznaczam że decydując się na własny wyrób kulek musimy zapomnieć oszczędnościach i zastosowaniu produktów marnej jakości
Więc tak bierzemy jedno jajko ,oddzielamy żółtko które po ugotowaniu traci swoje wspaniałe właściwości i do białka dodajemy 5 ml konserwantu,
Następnie odmierzamy 10 ml białka z konserwantem i dodajemy do niego 3ml wzmacniacza smaku i zapachu ,10 ml słodzika, 5ml Witamin i minerałów
Dostępnych w sklepach zoologicznych ,5 ml CSL, 10 ml amino kwasów 5 ml flawor o dowolnym zapachu teraz należy dobrze wymieszać te składniki i
dodać do nich 10 ml albuminy, 10 ml izobat białka sojowego , 10 ml gluten kukurydziany ,10 ml proteiny mleczne rozpuszczalne w wodzie
10 ml mielonego kokosa to należy wymieszać i dodać do tego 6 dużych czubatych łyżek mixu POP –UP to znów wymieszać i dodać 5 ml oleju
Kulki należy rolować ręcznie od razu po wymieszaniu składników bo po 30 minutach mix robi się suchy i kulki pękają przy kulaniu
Uformowane kulki gotujemy na parze 5 do 6 minut
Po ugotowaniu suszymy 2 do 3 doby .Tak przygotowane kulki zachowują swoją pływalność przez cały czas jako balans
Z tej ilości wychodzi około 70 kulek 14 do 16 mm więc jak komuś za dużo to niech zrobi sobie ½ części . Miarka to mała łyżeczka to 5 ml ,duża łyżka 10 ml
Życzę powodzenia quazar