blad

Strona GlownaArtykulyLowiskaGaleriaFilmikiTeamCiekawostki

 

Przepis na skuteczne kulki pop up

 

Dobra kulka pop up to taka która oprócz mixu pop up  i aromatu zawiera 30 do 40 % treści wysoko białkowej.

Taka kulka nie jest zwykłym pachnącym pływakiem  jakie kupujemy na rynku wierząc że są  wypasione pod każdym względem

Każdy powinien zdawać sobie sprawę  że masowa produkcja jest ukierunkowana na największy zysk kosztem jakości treści kulki.

Wiadomo że złych produktów nikt nie sprzeda wiec jakieś standardy produkcji  są zachowane co widać po cenie produktu im wyższa cena

Tym większa szansa na dobry produkt . Kulki z 30 - 40 % zawartością  treści białkowej można zaliczyć do kulek o wyporności neutralnej

To znaczy : że kulka pływa ale dużego haczyka nie da rady unieść z dna w przeciwięstwie do kupnych pop up  kulka po dłuższym czasie moczenia

W wodzie  dalej jest atrakcyjna dla ryb bo zawiera treść wysoko białkowa która po mału się rozpuszcza w wodzie i kusi ryby.

Przechodząc do przepisu zaznaczam że decydując się na własny wyrób kulek musimy zapomnieć oszczędnościach i zastosowaniu produktów marnej jakości

 

Więc tak bierzemy jedno jajko ,oddzielamy żółtko które po ugotowaniu traci swoje wspaniałe właściwości i  do białka dodajemy 5 ml konserwantu,

Następnie odmierzamy 10 ml białka z konserwantem i  dodajemy do niego 3ml wzmacniacza smaku i zapachu ,10 ml słodzika, 5ml Witamin i minerałów

Dostępnych w sklepach zoologicznych ,5 ml CSL, 10 ml amino kwasów 5 ml flawor o dowolnym zapachu teraz należy dobrze wymieszać te składniki  i

 dodać do nich 10 ml albuminy, 10 ml izobat białka sojowego , 10 ml gluten kukurydziany ,10 ml proteiny mleczne rozpuszczalne w wodzie

10 ml mielonego kokosa to należy wymieszać i dodać do tego 6 dużych czubatych  łyżek  mixu POP –UP to znów wymieszać i dodać 5 ml oleju

Kulki należy rolować ręcznie od razu po wymieszaniu  składników bo po 30 minutach mix robi się suchy i  kulki pękają przy kulaniu

 

Uformowane kulki gotujemy na parze 5 do 6 minut

Po ugotowaniu suszymy 2 do 3 doby .Tak przygotowane kulki zachowują swoją pływalność przez cały czas jako balans

 

Z tej ilości wychodzi około 70 kulek 14 do 16 mm więc jak komuś za dużo  to niech zrobi sobie ½ części . Miarka to mała łyżeczka to 5 ml ,duża łyżka 10 ml

 

Życzę powodzenia quazar