Przepis na kulki Carp Food
Jest mało karpiarzy którzy dziel± się swoj± wiedz± o produkcji kulek a jak co¶ mówi± to ogólnikowo.
Ja postanowiłem podzielić się przepisem który przetestowałem w tym roku na łowisku Jarosławki i łowisku Goplanica .
Na Jarosławkach łowi±c na dwie wędki i miałem pięć brań z czego trzy były na carp food .
Parę tygodni póĽniej usiedli¶my na łowisku Goplanica na dwu dniow± zasiadkę i łowiłem na trzy wędki a
Kolega Jarek również miał trzy wędki i mieli¶my po pięć brań w dwie doby. Nikt z nas nie łowił na carp food .
Ale tydzień póĽniej znowu pojechali¶my na Goplanice i łowili¶my po trzy wędki każdy z tylko że ja na jedn± wędkie założyłem
Carp food w efekcie od godziny 7 rano do godziny 18 Jarek miał jedno branie na natural food a ja pięć brań wszystkie na carp food
Tak więc wydaje mi się ze co¶ te kulki w sobie maj± .
Oczywi¶cie ja widzę w nich trzy wady : wysoki koszt wykonania kulek , nieprzyjemny zapach podczas robienia kulek , no i przechowywanie
Ze względu na użycie naturalnych dodatków typu ochotka , kiełż, ostrygi i krewetka i małej ilo¶ci konserwantów ja je przechowuje w lodówce na dolnej półce
Oczywi¶cie zamknięte szczelnie w słoiku .To by było na tyle teras przepis.
5 opakowań mrożonej ochotki
5 opakowań mrożonego kiełza
4 saszetek suszonej dafnii z witaminami ja użyłem firmy Tropikal
1 opakowanie 200ml suszonego galmarusa
4 duże ¶wieże krewetki
4-5 ostryg zależy jakie duże- ja użyłem 5 szt. wielko¶ci pięciu złotych
8 łyżek albuminy jajecznej
4 łyżki mleka w proszku
8 łyżek m±ki orzech tygrysi
4 łyżki ¶wieżej konopi-zmielić - nie kupnej parzonej mielonej
4 łyżki maki sojowej
5 kropli atraktoru Rak
2 jajka bez żółtek –żółtko po ugotowaniu traci na warto¶ci a niepotrzebnie rozrzedza mix
3 łyżeczki konserwantu – jak chcesz to dodaj 2-3łyżki
1 łyżeczka miodu
Ochotkę i kiełza rozmrażamy w 2 oddzielnych pojemnikach po rozmrożeniu zlać wodę i dokładnie osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem lekko przyciskaj±c
Następnie mielimy krewetki i dodajemy do nich 5 kropli raka w następny pojemnik mielimy ostrygi – można dodać 5 kropli atraktoru małż lub muszla- ja nie dałem nic.
Tak więc mamy cztery pojemniki –ochotka , krewetka z rakiem ,kiełż ,ostrygi. Do białek dodajemy miód i konserwant dobrze wymieszać i dodajemy do każdego smaku po 2 łyżki białka i
Wymieszać do daj±c po 2 łyżki albuminyi1 łyżce mleka do każdego smaku następnie dodajemy po 1 łyżce m±ki sojowej 1 łyżce konopi i orzecha tygrysiego dobrze wymieszać każdy smak i dodać po 1 saszetce dafnii i 1 łyżce galmarusa to dobrze wymieszać i odstawić na około 1 godzinę
Teras sprawdzamy gęsto¶ć ciasta czy da się rolować ręcznie jeżeli jest za gęste to dodajemy odrobinę białka które nam pozostało a jeżeli jest za rzadkie to dodajemy galmarusa i orzecha tygrysiego bardzo dobrym zagęszczaczem jest piure ziemniaczane ale nie należy z nim przesadzić
Jeżeli mamy jusz gotowe ciasta to rolujemy wałki o ¶rednicy 4-6 mm z każdego smaku i sklejamy je lekko z sob± ,teras wystarczy uci±ć odpowiedni kawałek ciasta i uformować kulkę
Takiej wielko¶ci jak± uważamy za odpowiedni± mała kulka w±ski kawałek ciasta duża kulka szeroki kawałek ciasta. Teras wystarczy ugotować je na parze i gotowe
ja gotuje moje kulki ok. 5 minut po wyjęciu i lekkim przestygnięciu posypuje odrobin± betainy no i gotowe. Suszę 3 dni w temperaturze pokojowej, ale nie w domu odradzam
Jeżeli posiadasz swój sprawdzony przepis na kulki i chcesz się nim podzielić z innymi karpiarzami to prze¶lij go nam na nasz adrs z mił± chęci± go opublikujemy
Życzę sukcesów i wyj±tkowej skuteczno¶ci
Z poważaniem dla wszystkich karpiarzy
quazar