blad
Strona Glowna Artykuly Lowiska Galeria Filmiki Team Ciekawostki

Zasiadka na Goplanicy

 

 

 

 

 

Przepis na kulki Carp Food

 

 

Jest mało karpiarzy którzy dziel± się swoj± wiedz± o produkcji kulek a jak co¶ mówi± to ogólnikowo.

Ja postanowiłem podzielić się przepisem który przetestowałem w tym roku na łowisku Jarosławki i  łowisku Goplanica .

Na Jarosławkach łowi±c na dwie wędki i miałem pięć brań z czego trzy były na carp food .

Parę tygodni póĽniej usiedli¶my na łowisku Goplanica na dwu dniow± zasiadkę i łowiłem na trzy wędki a

Kolega Jarek również miał trzy wędki i mieli¶my po pięć brań w dwie doby. Nikt z nas nie łowił na carp food .

Ale tydzień póĽniej znowu pojechali¶my na Goplanice i łowili¶my po trzy wędki każdy z tylko że ja na jedn± wędkie założyłem

Carp food  w efekcie od godziny 7 rano do godziny 18 Jarek miał jedno branie na natural food a ja pięć brań wszystkie na carp food

Tak więc wydaje mi się ze co¶ te kulki w sobie maj± .

 

Oczywi¶cie ja widzę w nich trzy wady  :  wysoki koszt wykonania kulek , nieprzyjemny zapach podczas robienia kulek , no i przechowywanie

Ze względu na użycie naturalnych dodatków typu ochotka , kiełż, ostrygi i krewetka i małej ilo¶ci konserwantów ja je przechowuje w lodówce na dolnej półce

Oczywi¶cie zamknięte szczelnie w słoiku .To by było na tyle teras przepis.

 

 

 

 

5 opakowań mrożonej ochotki

5 opakowań mrożonego kiełza

4 saszetek suszonej dafnii z witaminami ja użyłem firmy Tropikal

1 opakowanie 200ml suszonego galmarusa

4 duże ¶wieże krewetki

4-5 ostryg zależy jakie duże- ja użyłem 5 szt. wielko¶ci pięciu złotych

8 łyżek albuminy jajecznej

4 łyżki mleka w proszku

8 łyżek m±ki orzech tygrysi

4 łyżki ¶wieżej konopi-zmielić - nie kupnej parzonej mielonej

4 łyżki maki sojowej

5 kropli  atraktoru Rak

2 jajka bez żółtek –żółtko po ugotowaniu traci na warto¶ci a niepotrzebnie rozrzedza mix

3 łyżeczki konserwantu – jak chcesz to dodaj 2-3łyżki

1 łyżeczka miodu

 

 

 

Ochotkę i kiełza rozmrażamy w 2 oddzielnych pojemnikach po rozmrożeniu zlać wodę i dokładnie osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem lekko przyciskaj±c

Następnie mielimy krewetki i dodajemy do nich 5 kropli raka w następny pojemnik mielimy ostrygi – można dodać 5 kropli atraktoru małż lub muszla- ja nie dałem nic.

Tak więc mamy cztery pojemniki –ochotka , krewetka z rakiem ,kiełż ,ostrygi. Do białek dodajemy miód i konserwant dobrze wymieszać i dodajemy do każdego smaku po 2 łyżki białka i

Wymieszać do daj±c po 2 łyżki albuminyi1 łyżce mleka do każdego smaku następnie dodajemy po 1 łyżce m±ki sojowej 1 łyżce konopi i orzecha tygrysiego dobrze wymieszać każdy smak i dodać po 1 saszetce dafnii i 1 łyżce galmarusa to dobrze wymieszać i odstawić na około 1 godzinę

Teras sprawdzamy gęsto¶ć ciasta czy da się rolować ręcznie jeżeli jest za gęste to dodajemy odrobinę białka które nam pozostało a jeżeli jest za rzadkie to dodajemy galmarusa i orzecha tygrysiego bardzo dobrym zagęszczaczem jest piure ziemniaczane ale nie należy z  nim przesadzić

Jeżeli mamy jusz gotowe ciasta to rolujemy wałki o ¶rednicy 4-6 mm z każdego smaku i sklejamy je lekko z sob± ,teras wystarczy uci±ć odpowiedni kawałek ciasta i uformować kulkę

Takiej wielko¶ci jak± uważamy za odpowiedni± mała kulka w±ski kawałek ciasta duża kulka szeroki kawałek ciasta. Teras wystarczy ugotować je na parze i gotowe

ja gotuje moje kulki ok. 5 minut po wyjęciu i lekkim przestygnięciu posypuje odrobin± betainy  no i gotowe. Suszę 3 dni w temperaturze pokojowej, ale nie w domu odradzam

 

 

Jeżeli posiadasz swój sprawdzony przepis na kulki i chcesz się nim podzielić z innymi karpiarzami  to prze¶lij go nam na nasz adrs z mił± chęci± go opublikujemy

 

 

carpteam3miasto@wp.pl

 

 

Życzę sukcesów i wyj±tkowej skuteczno¶ci

Z poważaniem dla wszystkich karpiarzy

 

quazar